Phasellus porttitor neque a enim congue feugiat. Cras eu tel lus velit, sit amet ven enatis dui. Donec ele men tum erat et en im ornare at auctor arcu pellen dolor mauris quis eu erat...
Read Maar
Samen met mijn kinderen Justin en Milan heb ik geprobeerd van hun favoriete eten een gezonde(re) versie te maken. Dit is pas het begin; de lijst recepten zal spoedig worden uitgebreid, want mijn kinderen zijn erg enthousiast. Gezond kan ook héél erg lekker zijn! Binnenkort mét foto's.
Dit recept is gebaseerd op de breakfast cake van Rens Kroes uit het boek Power food. Het boek is een aanrader!!! Om als lekker tussendoortje te dienen, mocht de cake wel wat zoeter van mijn kinderen. Daarom heb ik er stukjes appel en stukjes pure chocolade doorgedaan. Je kunt hier natuurlijk zelf ook op variëren.
Ingrediënten
4 eieren, 4 grote bananen, 120 g havermout, 2 tl. kaneel, 1 tl. vanillepoeder (ongezoet), 1 handje gedroogde moerbeien, 1 handje gedroogde gojibessen, 1 appel geschild, in stukjes en 15-20 g pure chocolade (cacao > 72%) in kleine stukjes.
Bereiding
Doe de eieren, de banenen, de havermout, de kaneel en het vanillepoeder in een blender en mix tot de inhoud vloeibaar is. Voeg de moerbeien, de gojibessen, de stukjes appel en de stukjes chocolade erbij en roer goed. Vet een cakevorm in met kokosolie of boter en schenk het mengsel in de cakevorm. Na 25 minuten in de oven op 180 °C is de cake klaar. Ik bewaar hem in de koelkast, dan blijft de cake lang goed.
1 kop gedroogde abrikozen, ½ kop amandelen, 2 eetl. geraspte kokos, beetje zeezout, 50 g bittere chocolade (> 72% cacao). Abrikozen, amandelen, 1 eetl. kokosnippers + zout mengen in een blender. Platdrukken in met bakpapier beklede vorm. Gesmolten chocolade erover. Versieren met kokos. Minimaal 15 min. in de koelkast. In stukken snijden. Smullen maar!
Gebruik volkoren speltmeel, volkoren tarwemeel of boekweitmeel (of een mix hiervan) om het pannenkoekenbeslag te maken. In plaats van suiker of stroop óp de pannenkoek, bak je schijfjes geschilde appel mee. Lekker zoet en veel gezonder.
Een snee volkorenbrood. Besmeren met tomatenpassata/puree (eventueel tomatenketchup). Bestrooien met een beetje geraspte kaas. Bestrooien met gedroogde Italiaanse kruiden. In de oven (ca. 5 min. op 180° C) tot de kaas gesmolten is. Nog lekkerder (en gezonder) met plakjes tomaat en uienringetjes.
Pers een aantal sinaasappels uit. Vul ijsvormpjes met het verse sinaasappelsap. Stokjes erin, twee uur in de diepvries en je hebt de lekkerste en gezondste ijsjes die er zijn (volgens mijn kids). Wanneer je de sinaasappelsap mengt met verse aardbeienpuree uit de blender, heb je een leuke variatie. Je kunt deze ijsjes maken met allerlei soorten vers fruit.
Paulien Kimm | ||
De Mui 34 | Tel. 06-40534750 | |
3823 TT Amersfoort | gezondevoedingenzo@gmail.com | Algemene voorwaarden |
Mijn kinderen zouden het liefst iedere dag pizza eten. De diepvriespizza's vinden wij nogal zout en wij eten liever een volkoren pizzabodem. Net zo lekker en veel gezonder. Dan kunnen we toch iets vaker pizza eten. Bovendien kan iedereen zelf bepalen wat hij op zijn pizza wil.
Ingrediënten pizzabodem
250 g volkoren speltmeel, 1/2 tl. zout, 7 g gist, 2 eetl. olijfolie en 1,25 ml lauwwarm water.
Pizzabeleg
150 g biologische tomatenpassata/puree (b.v. fles AH, 700 g), geraspte kaas (zoveel je wilt), 250 g champignons in schijfjes (eventueel even van te voren bakken in oijfolie of boter).
De rest ...... naar eigen smaak! Bijvoorbeeld: (beetje gebakken) uienringetjes, ananas, ham, spinazie, rucola (naderhand), schijfjes tomaat, mozzarella ....... en niet te vergeten: italiaanse (biologische) gedroogde kruiden.
Bereiding pizzabodem
Meng het meel, het zout en het gist eerst goed door elkaar. Giet de olijfolie en het lauwwarme water erbij. Kneed dit tot een mooi deeg. Zet het deeg een half uur in de koelkast met een doek of plastic er overheen om te rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg uit op een bakplaat bedekt met ovenpapier.
Bedek de bodem met de tomatenpuree, de geraspte kaas en de (gebakken) champignons. Laat de bodem met de tomatenpasta, kaas en champignons even 10 minuten bakken op 200 °C. Haal de bodem daarna uit de oven en leg de overige ingrediënten erop. Nog ongeveer 10 minuten afbakken en klaar is de pizza!